Skip to main content
Jag hör Timbuktus låt “Misstänkt”och tänker på mig själv. På alla gånger jag har fått frågan “var kommer du ifrån egentligen”. Ibland svarar jag ärligt att jag är adopterad från Indien men uppvuxen i Jämtland. Ibland svarar jag bara “Yxskaftkälen”. Ser de frågande ansiktena. De undrar ju och vill ha en förklaring. Varför passar inte du in i normen? Jag har förståelse för det mänskliga psyket, viljan att skapa sammanhang genom kategorisering, men jag orkar inte alltid låtsas.
 
Jag föddes någonstans i New Delhi, oktober 1991. 2 dagar gammal kom jag till barnhemmet Udayan, enligt de papper som finns, där min biologiska mor lämnade mig. 9 månader gammal landade jag i Sverige och hamnade sedan i en by i norra Sverige. Adoptionen är en del i min ganska omtumlande historia och har påverkat mig enormt. Jag lämnade tidigt Jämtland, med en känsla av flykt. “Du passar inte in här” fanns i bakhuvudet. Har du vuxit upp som en av få mörka kroppar, på tidigt 90-tal kanske du förstår.
 
Identiteten som adopterad och hudfärgen brun gör att vissa människor och vissa människor ser dig som en främling. Min syster som också är adopterad fick uppleva det häromdagen, på en buss i Göteborg. En man tog sig rätten att sparka på hennes hund, och säga till henne att åka hem dit hon kom ifrån. Ingen annan på bussen sa något, förutom en kvinna som höll med mannen. Är det här vi är 2019 tänker jag, då en man ger sig på ett försvarslöst djur samtidigt som han uttrycker sig rasistiskt? Tänk på att orden du säger, kan fastna på huden och i själen.
 
Text: Malin Svensson 

 

Equalate har tio års erfarenhet av att leda organisationsutveckling inom jämställdhet, mångfald och inkludering. Vi levandegör styrdokument, lagar och policys kopplat till mänskliga rättigheter och stödjer er i ert interna och externa jämlikhetsarbete. Vi leder korta och långa utbildningsprocesser, men med samma mål – ett samhälle där alla människor har samma villkor och värde.