Skip to main content

Kulturell appropriering – identitetsskapande för priviligerade!

Jag minns hur vi i skolan lekte indianer, gjorde det stereotypa ljudet med handen dunkandes mot munnen medan vi utstötte ett “aiaiaiai” och blev fångade av cowboys. Vi var barn utklädda till en kultur, som vi inte hade någon som helst anknytning till eller kunskap om. Kulturell appropriering sker varje dag i mer eller mindre utsträckning, men vad är det egentligen och vad gör det för skada?

Kulturell appropriering är ett begrepp vilket har omtalats de senaste åren och lyfts upp i ljuset, främst av medlemmar av kulturer, vars attribut lånats av. Det finns ingen klar definition av begreppet, men det handlar om hur människor från den kultur som är norm, lånar delar av en kultur de inte är en del av och använder den utanför dess kontext för att boosta sin egen identitet.

Evin Ahmad skriver i sin debutroman
“En dag ska jag bygga ett slott av pengar”:
Alice är häftig i sin huvudbonad från Monki. Fatimas huvudbonad förstör Europa”. När den vita kroppen bär ett visst attribut för att framhäva sitt utseende eller för att det är coolt, tolkas den rasifierade kroppen annorlunda (ofta negativt) när den bär samma attribut.

“Min kultur är inte en kostym”
“Min kultur är inte en kostym” 
är en kampanj som drivs med jämna mellanrum i USA, där människor från den kultur som blir reducerad till en kostym,  tar avstånd från maskeradkostymer som producerar stereotyper. Den sexiga geishan, vilde indianen och ghetto-utstyrseln är en utklädnad för den privilegierade i en kväll, men ett stigma för den som blir drabbade av stereotypen som följer.

Kultur förändras i takt med att den når nya människor eller i och med att nya möten sker. Skillnaden mellan förändring genom kulturell appropriering och assimilering handlar om val. Är du priviligerad, kan du många gånger välja fritt bland olika kulturyttringar, medan den som är mindre privilegierad utifrån den kulturella linsen behöver anpassa sig för att inte bli stigmatiserad.

Kulturell appropriering är ingen lag, det är ett begrepp som förklarar och analyserar. Nu kanske du som läsare till den här texten frågar dig: vadå, får jag inte ta coola instagrambilder med en bindi  för att jag tycker det är coolt? Absolut, men då får du vara beredd på att svara på frågor kring varför du väljer att bära bindi . Det går att som priviligerad bli inbjuden genom kulturutbyte. Närma dig kulturen på ett respektfullt sätt, inte genom att sparka upp en dörr och ta det du vill ha.

Vill du lära dig mer kring kulturell appropriering?
Lästips:  Sara Abdollahi “Vit glädje på andra kroppars bekostnad”
Lyssningstips: När Valerie Kyeyune Backström intervjuas av Morgonpasset.
Filmtips: Dear White people

 

Text: Malin Svensson

Equalate har tio års erfarenhet av att leda organisationsutveckling inom jämställdhet, mångfald och inkludering. Vi levandegör styrdokument, lagar och policys kopplat till mänskliga rättigheter och stödjer er i ert interna och externa jämlikhetsarbete. Vi leder korta och långa utbildningsprocesser, men med samma mål – ett samhälle där alla människor har samma villkor och värde.